maandag 25 juni 2012

Seventeen magazine weert photoshop


Het tienermagazine Seventeen Magazine heeft beloofd om de modellen niet meer te veranderen of te bewerken. Dit gebeurde nadat een 14-jarig tienermeisje met een petitie 84.000 handtekeningen verzamelde tegen het digitaal bewerken van foto's.

Momenteel loopt er nog een petitie tegen het gelijkaardige tienerblad Teen Vogue om het voorbeeld van Seventeen te volgen. De 14-jarige initiatiefneemster van de petitie Julia Bluhm argumenteert dat pubers vooral geaccepteerd, geapprecieerd en leuk gevonden willen worden. Wanneer ze niet aan de criteria voldoen die deze magazines voorop stellen, proberen ze zichzelf te veranderen. Wat kan leiden tot eetstoornissen, diëten, depressies en een laag zelfbeeld.

Julia: "Veel meisjes weten niet dat die mooie vrouwen die ze in magazines zien, niet echt zijn. Vaak werden ze digitaal bewerkt om slanker te lijken of om hun huid egaler te maken. Als je datzelfde meisje in het echte leven zou tegen komen, zou ze er helemaal anders uitzien. Met mijn beweging 'SPARK' strijd ik om magazines, speelgoedfabrikanten en andere grote bedrijven te stoppen producten te creëren en foto's te verspreiden die meisjes kwetsen en hun eigenwaarde afbreken. Als tienermeisje weet ik hoe kwetsend die foto's kunnen zijn. Ik hou er niet van wat ik zie, niemand van ons trouwens."

De beslissing van Seventeen een belangrijke doorbraak in de strijd tegen het onrealistische schoonheidsideaal dat in het westen heerst. Eerder al was er een voorstel van de Franse overheid om een soort van waarschuwingslabel te maken bij foto's dat moet aangeven in welke mate de foto's bewerkt.

Ook ijveren steeds meer vrouwen om hun lichaam online te showen zoals het is en fier op zichzelf te zijn. Zo is er een Amerikaanse plus-size blogster op de site XOJane.com die volslanke dames opriep foto's van zichzelf in bikini te posten. Nu vraagt The Huffington Post aan lezeressen om foto's van hun onbewerkte dijen te op te sturen. Zo hopen ze vrouwen met complexen duidelijk te maken dat niemand perfect is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten